06. 12. 2016.

Grabovica tema na suđenju generalu Mladiću u Hagu


Tužilac Artur Traldi izjavio je drugog dana iznošenja završne riječi u procesu protiv generala Ratka Mladića da dokazi izvedeni tokom suđenja pokazuju da je Vojska RS pod komandom generala Mladića po istom obrascu činila zločine nad muslimanima i Hrvatima u kampanji etničkog čišćenja.
Traldi je odbacio tvrdnju odbrane da je general Mladić nastojao da kazni počinioce zlodjela i naglasio da je on činio upravo suprotno i da ih je nagrađivao. Tužilac je kao primjere nagrađenih oficira naveo Stanislava Galića i Radislava Krstića, koje je Haški tribunal osudio zbog ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici. Traldi je kao primjer naveo da niko nije kažnjen za ubistvo oko 150 muslimanskih muškaraca u selu Grabovica kod Kotor Varoša u novembru 1992. godine.


Kao dokaz da je general Mladić znao za zločine i naređivao da oni budu prikriveni, Traldi je naveo generalovu ratnu bilješku u kojoj je navedeno da se informacije o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora učine nedostupnim. Naređenja generala Mladića o poštovanju međunarodnih ratnih propisa i Ženevskih konvencija, Traldi je odbacio ističući da su “bezuba i kozmetička”.

Nema komentara:

Objavi komentar