08. 11. 2016.

Bošnjaci iz KV traže da se ubrza traženje nestalih tokom rata



Članovi Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" zatražili su da se ubrza pronalazak u ratu nestalih Bošnjaka u KV i da se konačno počne s kažnjavanjem počinilaca ratnih zločina.

- Apelujemo na sve institucije, koje su uključene u proces tražeja nestalih osoba da se efikasnije i brže radi na ovom pitanju da bi porodice, dok su žive, mogle da saznaju istinu – rekla je Munevera Avdić, uime Organizacionog odbora marša mira
Od 1. do 3. 1992. godine, na dionici Kotor Varos - Travnik, zarobljeno je 177 Bošnjaka, čija sudbina je nepoznata. U pokušaju proboja na slobodnu teritoriju, upali su u zasjedu srpskih snaga.
Iz navedene grupe 161 Bošnjak posljednji put je viđen 3. novembra 1992. godine u prostorijama Osnovne škole u Grabovici, ali se ni danas ne zna njihova sudbina.
U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka i Hrvata iz KV tokom 1992. godine, 1.novembra iz Karaule kod Travnika krenulo  je stotinjak Kotorvarošana i drugih građana u maršu mira “Tihi hod za veliku bol“, koji je završen dolaskom u Večiće.
Stotinjak Kotorvarošana i stanovnika drugih opstina srednje Bosne prošlo je u protekla tri dana kroz opsine Travnik, Jajce, Skender- Vakuf  da bi dolaskom u Kotor Varoš na taj način odali počast stradalim, zarobljenim i nestalim Bošnjacima i Hrvatima, te žrtvama torture tokom rata 1992.-1995. godine.
Tokom rata na području Kotor- Varoši je nestalo oko 500 Bošnjaka i 100 Hrvata, a nepoznata je sudbina 251 kotorvaroških Bošnjaka i oko 30 Hrvata.
(FENA)

Nema komentara:

Objavi komentar