26. 11. 2016.

KAKO SU STRANCI DOŠLI U ŠIPRAGE

Firma "LUKA a.d." je već desetak godina prisutna na tlu Šipraga.
Ova firma ima nekoliko djelatnosti u opsegu svog poslovanja,međutim za nas je najinteresantniji uzgoj ribe na ribnjaku Luka u Kerlovskoj rijeci.
Ribnjak Luka je poslovna jedinica a.d.LUKA. Ribnjak je privatno vlasništvo. Navedeni ribnjak je izgrađen po najnovijim standardima,savremen je i oformljen potrebnom mehanizacijom.
Lokalni radnici iz Šipraga su do nedavno bili uposlenici na ribnjaku. Svi su dobili otkaze. Ribnjak je izjavio stečaj.
Zanimljivo je, da i dvije godine nakon tog događaja firma i dalje postoji u punom kapacitetu. Istina je,promijenili su puno radnika na održavanju bazena i hranjenju ribe,ali sve opet nekako funkcioniše.
Za navedeni objekat u Kerlovskoj rijeci vezane su razne špekulacije. Bilo je mnogo raznih priča u Šipragama. Svih donekle zanima šta taj gazda ribnjaka traži tu,u toj divljini,daleko od svoje matične firme.
Pored bazena punih ribe,izgradjen je i veliki stambeni objekat,prvobitno planiran da bude motel  za dolazak stranih turista,prvenstveno Njemaca,jer gazda posluje i u Njemačkoj i često boravi tamo. Prvobitna zamisao o izgradnji motela je tek donekle realizovana i objekat sad zjapi polu završen.
Ribnjak 
Zatim je postojala priča o izgradnji ski odmarališta na tom lokalitetu. Gazda je za tu realizaciju kupio  Kerlovsku šumu i takodjer šumu od sela Grič. Stanovnici Kerla i Griča su odavno napustili ove predjele i rado su prodali svoju imovinu strancu koji dobro plati. Novac je svima neophodan,a šume će biti.




27.07.2016.
Ljeto 1999
Put za Grič



Postavlja se pitanje što će pomenutom gazdi toliko šumsko bogatstvo. Čime će se on to baviti,kojom djelatnosti,kakve će ljude zaposliti,da li je sve tako transparentno,kao što izgleda na prvi pogled.
Gazda Luka kupuje i okolnu zemlju za svoje potrebe. Zanimljivo je što pomjera međe,riječno korito,pomjerio  i proširio svoje imanje. Planinarsku  stazu je izgradio  jednim dijelom
 preko privatnog vlasništva.Pomjeranjem korita rijeke Crkvenice,automaski je pomjerio put  i Kerlovcima uzeo dobar dio šume.Takođe,izmjestio je put za Grič i ponovo uzeo dobar dio privatne šume.
Pozitivno poslovanje ribnjaka se dovodi u pitanje.Sumnjivo  Izgradnja mlina,kopanje nekih puteva i šume oko ribnjaka, pravljenje nekih pomoćnih,dodatnih objekata,sve napola završeno je nešto s čime se bavi ova firma.
Turnir u šahu održava se svake godine uz prigodnu manifestaciju.
Čovjek ne može da se ne zapita čemu sve to?
Šta je to u rijeci Crkvenici i što tjera neke ljude na sumanute poteze?

Nema komentara:

Objavi komentar