19. 11. 2016.

SRAMOTNO:Na rubu egzistencije docekuju zimu, a uplaćena sredstva nestala


Osmočlana porodica Bibić iz sela Vagani, živi u trošnoj kućici okruženoj šumom, nemaju nikakvu pomoc a priblizava se i zima.

Djeca do škole pješače pet kilometara nepristupačnim putem, a kuća samo što se nije srušila. Od nove koja im je pre više od godinu dana obećana, nema ništa. Nema ni od novca za koji tvrde da im je uplaćivan.
Javljali su mu se ljudi, priča Dalibor, i tražili broj na koji mogu da uplate pare. Na računu Crvenog krsta koji je bio namenjen za donacije, ipak, stoji jedna velika nula.
- Na kraju je ispalo da nije ništa uplaćeno. Svi kažu da je uplaćeno, a sad na kraju izgleda da ništa nije uplaćeno. Sad ne znam ni ja šta je, gdje je zapelo. Ne znam ni ja gdje je, šta je - kaže Dalibor Bibić.
Gdje je otišao novac, pitaju se Bibići. Trebalo bi da je uplaćena bar jedna KM. Predsednik RS, Milorad Dodik, uplatio je sredstva iz humanitarnog fonda. Na računu Crvenog krsta, ni tih para nema.
- Tu nema govora ni o kakvim malverzacijama. Skupština opštine se nama obratila, da mi otvorimo račun. Mi smo postupili po zahtevu Skupštine opštine. Međutim, u međuvremenu od tih već skoro pet, šest mjeseci nije došlo ni do kakvih uplata na taj račun - rekao je Vojislav Glavaš, predsjednik Crvenog krsta Kotor Varoš.
Da li je bilo uplata, i gdje novac otišao, ne znaju, kažu, ni u opštini. Ne isključuju mogućnost da je Bibićima stizao novac, ali, treba otkriti gdje.
Predstavnici opštine nisu htjeli dati izjave. Kažu, ruke su im čiste. Na račun, jednostavno, novac nije uplaćivan. Nastaviće da pomažu porodici ukoliko za to bude prilike.
Mještani koji inače pomažu Bibićima, vjeruju da je porodici, nakon izveštavanja ATV neko morao da pomogne. Do Vagana su tada stizali kamioni puni namirnica, odjeće i bjele tehnike i sigurni su da je bar neko uplatio i navcana sredstva, koji nazalost nema.
(Blic)

Nema komentara:

Objavi komentar