08. 11. 2016.

ZDENKO SAKAN ZVANIČNO PREUZEO FUNKCIJU NAČELNIKA KOTOR VAROŠA

Predstavnici Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) danas su u Parlamentarnoj skupštini BiH načelnicima i gradonačelnicima izabranim na lokalnim izborima 2. oktobra 2016. godine uručili certifikate čime su zvanično preuzeli funkciju. Među njima je bio i Zdenko Sakan novoizabrani načelnik Kotor Varoša. Zdenko Sakan je ispred Saveza za promjene po broju glasova ubjedljivo pobijedio svoju konkurenciju to jest svojih pet protivkandidata koji su učestvovali na lokalnim izborima u Kotor Varošu.
Primopredaja dužnosti načelnika Kotor Varoša još nije zvanično zakazana, a Sakan je potvrdio da će to biti obavljeno u vrlo kratkom roku. "Do kraja naredne sedmice bi komisijski trebali da obavimo primopredaju dužnosti" – rekao je Sakan. Novoizabrani načelnik je dodao da je važno da procedura ide što brže kako se ne bi bespotrebno gubilo vrijeme. Načelnici i gradonačelnici su potpisali izjave, prihvatili mandat te su zvanično preuzeli funkcije. Predsjednik CIK-a Ahmet Šantić im je čestitao i poželio uspješan mandatni period te ih podsjetio da je zakonski rok za formiranje gradskih i općinskih skupština 30 dana.

Na lokalnim izborima, održanim u 130 opština i 10 gradova u BiH, te Brčko distriktu, izabrana su 3.093 nosioca mandata, od kojih su 2.251 ili 81,50 odsto muškarci, podaci su CIK-a. Izabrano je i 130 načelnika opština, te gradonačelnici 10 gradova u BiH.

Novoizabranom načelniku opštine Kotor Varoš Zdenku Sakanu redakcija portala kvdanas.com želi puno sreće i uspješan mandat.

Nema komentara:

Objavi komentar