09. 11. 2016.

Šok u Kotor Varošu, porez veći za 340 odsto

Kotor Varoš - Plave koverte šokirale su stanovnike Kotor Varoša, jer su se u njima našli računi za porez na nepokretnosti čiji je iznos porastao nevjerovatnih 340 odsto u odnosu na prošlogodišnji. Šok u Kotor Varošu, porez veći za 340 odsto
Drastično povećanje poreza na nepokretnosti za ovu godinu, za koju je Poreska uprava RS završila podjelu više od 6.000 računa u Kotor Varošu, prouzrokovala je odluka kotorvaroške Skupštine opštine o izmjeni poreske stope i zona na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost nepokretnosti. Odlukom skupštine poreska stopa je povećana sa 0,06 odsto iz 2015. na 0,20 odsto za ovu godinu, odnosno za nevjerovatnih 340 procenata. Poreske račune dodatno je povećala odluka o izmjeni zona na osnovu kojih se utvrđuje vrijednost zemljišta i objekata, što je drastično povećalo poresku osnovu. Dio građana mora da plati veći porez na osnovu više poreske stope, dok drugi moraju da izdvoje više novca i na osnovu više poreske stope i na osnovu promjene vrijednosti zemljišta zbog izmjene zona - 
ODLUKA iznos vrijednosti nekretnina u općini Kotor Varoš u svrhu utvrđivanje poreza na nekretnine u 2016. godini ja Ova odluka određuje iznos vrijednosti nekretnina u općini Kotor Varoš, koji će se koristiti u svrhu utvrđivanja poreza na nekretnine u 2016. godini. godine. II Nepokretnu imovinu u smislu člana 2, stav 1, tačka 4 Zakona o porezu na imovinu ( "Službeni glasnik Republike Srbije", broj 91/15), a ova odluka je zemlja sa svim što je trajno povezan s njim ili što je izgrađen na površini tla, iznad ili ispod zemlje, a uključuje:

1. Zemljište (građevinarstvo, poljoprivreda, šumarstvo, industrijski, itd) i 2. građevine (stan, kuća, poslovni prostor, industrijskih i drugih objekata). III Da bi se utvrdila vrijednost nepokretne imovine iz tačke 2. ove odluke Općina teritoriju Kotor Varoš dijeli po opštinama. Teritorijalna pokrivenost svake urbane i ruralne zone tačke 1 ove odluke zasnovana je na katastarskoj općini upisana u katastarskim i podaci preuzeti iz Poreska uprava Republike Srpske. IV Visina vrijednosti nekretnina u općini Kotor Varoš određuje kvadratnom metru površine i izražava u vrijednosti konvertibilne marke i iznose:


Stupanjem na snagu ove Odluke, Odluka o visini vrijednosti nekretnina u općini Kotor Varoš po zonama za potrebe utvrđivanja poreza na nekretnine u 2016. godini (Službeni glasnik Opštine Kotor Varoš 2/16).
VI
Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Opštine Kotor Varoš."
Broj: 01-022-127 / 16 
Dan: 2016/08/18
                                                                                                   PREDSJEDNIK SKUPŠTINE:Ibrahim Palić



1 komentar: